Nu river vi taket

Att ”riva taket” är en klassisk beskrivning av en riktigt bra fest. Men för att verkligen få till en brakskiva av sådana mått krävs minst två saker: att det finns ett tak, och att någon lagar det efteråt.

På sommaren är det högsäsong för fester på hög höjd – mången stockholmare har njutit av utsikten över huvudstaden i solnedgång uppe på takterrasser och vindskupor med ett glas rosé i handen. För det festglada folket i innerstaden kan det vara en god att programmera in numret till en kompetent plåtslagare i Stockholm med vana att hantera kulturhistoriskt värdefulla tak, om olyckan skulle vara framme. Det är inte alltid dina festgäster har samma varsamma blick på ditt tak och terrass som du själv.

Festa säkert

Det kan vara lätt att dras med i festromantiken, men glöm inte att tänka på säkerheten. Det finns exempel på takfester som slutat riktigt illa. Håll nere alkoholkonsumtionen och stanna helst kvar på takterrassen om du tänker släppa loss på hög höjd. Även om du älskar den festliga känslan av att det inte finns någon morgondag gör det ju faktiskt det.

Taklagsfest

För dig som håller hårt på traditionerna och gärna tar varje tillfälle till fest kan vara värt att veta att taklagsfesten fortfarande är en livaktig del av svenskt husbyggande. Enligt Magdalena Ribbing är det beställarens uppgift att hålla i det hela. När takstolarna är uppe och takåsen lagts är det dags att bjuda in till taklagskalas. Glöm inte att bjuda in plåtslagaren, även om han i det här stadiet i bygget ännu inte gjort sin del.

Inför sommarsäsongen 2021 kan det med festandet i åtanke vara bra att hålla koll på den senaste utvecklingen kring restriktionerna om allmänna sammankomster, som bör vara normerande även för privata tillställningar som en taklagsfest. I skrivande stund är de allmänna råden om allas ansvar gällande social distansering förlängda till 30 september.

Previous article

Att välja rätt tårta