Planeringen är det viktigaste

Att planera en stor fest eller ett speciellt event kan ta ett bra tag. I alla fall om du vill göra det helt rätt. Planeringen är det första och viktigaste steget. Skriv en lista med allt du behöver, hur många gäster, datum när festen ska ske och börja sedan med den första saken du skrivit ner. Till exempel om du skrivit ”inbjudningar” börjar du med att skapa alla inbjudningar du behöver. Kryssa sedan för det på listan och gå vidare till nästa. De viktigaste punkterna för att planera den bästa festen kan du läsa mer om här nedan.

Börja med de största delarna

Efter att du har skapat en lista med de viktigaste punkterna kan det vara bra att du börjar med de största, till exempel lokal. Var ska festen hållas? Hur många gäster kommer? Genom att ha en bra idé om antal personer kommer du lättare kunna välja den rätta lokalen. Ifall festen anordnas hemma hos dig, eller någon annan, behöver du sällan oroa dig. Om du däremot måste hyra en lokal är det viktigt att du är ute i god tid.

Skaffa tillstånd

Du som hittat en lokal att hyra för din fest eller event kan behöva skaffa tillstånd. När det gäller fester hemma i trädgården är tillstånd i regel inte någonting du behöver. Men för större event kan du behöva prata med polisen eller kommunen för att det ska vara tillåtet. Anledningen bakom tillstånd har med säkerheten att göra.

Tema för festen

När du skapar din lista över allting som måste göras får du inte glömma eventuellt tema. Det finns en rad med alternativ du kan välja mellan, sommartema, halloween, julfest och så vidare. När du valt tema får du dock fler saker du måste tänka på, som dekoration och om det ska serveras en viss typ av mat eller snacks.

Samarbeten för större event

Ska du planera ett större event kan det vara en bra idé att ordna ett antal samarbeten. Det är ett bra sätt om du vill få ner kostnaden en aning. Det finns flera alternativ för samarbeten och sponsringar. Vilka som passar bäst för ditt event beror lite på temat och anledningen bakom det hela. Exempel kan vara lokala restauranger som hjälper dig med maten, band som spelar livemusik och mer. Du kan även kontakta företag och fråga om de är villiga att sponsra eventet.

Om något går fel

När du planerar är det även viktigt att du tänker på säkerheten. Försök föreställa dig allt som kan gå fel och se till att det finns åtgärder mot detta. Vid större event kan det vara bra om du har ordningsvakter eller liknande som kan hjälpa dig.

Tar planeringen lång tid?

Planeringen kan ta väldigt lång tid. Men precis som med allt annat beror det på hur stor festen är, anledningen bakom och antal gäster. Exempel på allt du bör tänka på är lokal, gästlista, eventuellt tema, musik, mat, inbjudningar och så vidare.

Previous article

Virtuella fester

Next article

Planera en fest