Planera fest

TemafesterTemafester

Fest och klädselFest och klädsel

Planeringen är det viktigaste

Att planera en stor fest eller ett speciellt event kan ta ett bra tag. I alla fall om du vill göra det helt rätt. Planeringen är det första och viktigaste steget. Skriv en lista med allt du behöver, hur många gäster, datum när festen ska ske och börja sedan med den första saken du skrivit ner. Till exempel om du skrivit ”inbjudningar” börjar du med att skapa alla inbjudningar du behöver. Kryssa sedan för det på listan och gå vidare till nästa. De viktigaste punkterna för att planera den bästa festen kan du läsa mer om här nedan.

Börja med de största delarna

Efter att du har skapat en lista med de viktigaste punkterna kan det vara bra att du börjar med de största, till exempel lokal. Var ska festen hållas? Hur många gäster kommer? Genom att ha en bra idé om antal personer kommer du lättare kunna välja den rätta lokalen. Ifall festen anordnas hemma hos dig, eller någon annan, behöver du sällan oroa dig. Om du däremot måste hyra en lokal är det viktigt att du är ute i god tid.

Skaffa tillstånd

Du som hittat en lokal att hyra för din fest eller event kan behöva skaffa tillstånd. När det gäller fester hemma i trädgården är tillstånd i regel inte någonting du behöver. Men för större event kan du behöva prata med polisen eller kommunen för att det ska vara tillåtet. Anledningen bakom tillstånd har med säkerheten att göra.

Tema för festen

När du skapar din lista över allting som måste göras får du inte glömma eventuellt tema. Det finns en rad med alternativ du kan välja mellan, sommartema, halloween, julfest och så vidare. När du valt tema får du dock fler saker du måste tänka på, som dekoration och om det ska serveras en viss typ av mat eller snacks.

Samarbeten för större event

Ska du planera ett större event kan det vara en bra idé att ordna ett antal samarbeten. Det är ett bra sätt om du vill få ner kostnaden en aning. Det finns flera alternativ för samarbeten och sponsringar. Vilka som passar bäst för ditt event beror lite på temat och anledningen bakom det hela. Exempel kan vara lokala restauranger som hjälper dig med maten, band som spelar livemusik och mer. Du kan även kontakta företag och fråga om de är villiga att sponsra eventet.

Om något går fel

När du planerar är det även viktigt att du tänker på säkerheten. Försök föreställa dig allt som kan gå fel och se till att det finns åtgärder mot detta. Vid större event kan det vara bra om du har ordningsvakter eller liknande som kan hjälpa dig.

Tar planeringen lång tid?

Planeringen kan ta väldigt lång tid. Men precis som med allt annat beror det på hur stor festen är, anledningen bakom och antal gäster. Exempel på allt du bör tänka på är lokal, gästlista, eventuellt tema, musik, mat, inbjudningar och så vidare.

Virtuella fester

Eftersom pandemin har påverkat alla sociala funktioner och våra interaktioner med varandra är det många som börjat känna sig för isolerade. Pandemin har sett till att vi inte umgås i stora grupper, vi sällan äter på restaurang eller besöker våra favoritbarer. Trots att vi förstår att det är viktigt att vi håller distansen från varandra är det lätt att börja känna sig ensam. De flesta väljer att hålla kontakten med sina vänner och familj genom telefon och internet. Självklart hjälper det till viss del men vi vill gärna se våra vänner och familj. Ett tips är då att anordna en virtuell fest.

Vad innebär en virtuell fest?

En virtuell fest är precis vad det låter som, en fest som hålls online. Med Skype och liknande program kan du idag prata med alla dina vänner över webkamera. Du kan alltså umgås med dina nära utan att behöva lämna hemmet och utsätta dig för att bli smittad.

Skicka ut en inbjudan via mejl eller sms och ge din fest ett tema om så önskas, vilken tid de börjar och länken till där festen ska ske, vare sig det är Skype eller en annan app som ska användas. Sedan kan du fortsätta med de fysiska förberedelserna.

Bjuda på matdryck

För att verkligen lyckas med din virtuella fest rekommenderas det att du bjuder på något att äta och dricka. Du kan skicka leveranser till dina gäster. Det är nämligen möjligt att beställa hemleveranser. Allt du behöver göra är att kontakta en restaurang i närheten och be dem köra ut maten till dina gäster. Om alla bor i olika städer kan det dock kräva en hel del mer jobb. Du måste då se till att kontakta restaurangerna från flera platser så att alla får ta del av middagen. Vill du laga maten själv kan du även göra detta. Skapa x antal matlådor och kör sedan runt och lämna dem utanför dörren hos gästerna.

Musik

En fest kräver även någon typ av underhållning. Musik är ett lätt och smidigt alternativ när det kommer till en virtuell fest. Skapa en spellista och dela med dina gäster som de kan spela upp direkt på din dator/mobiltelefon. Du kan även fråga om de vill se en film, vilket ni kan göra separat samtidigt som ni kommenterar handlingen för varandra.

Plats, datum och gästlista

Det är viktigt att hålla koll på vad som sker i närheten när du ska anordna en fest eller ett event. Du vill nämligen inte att din fest ska krocka med något annat. Så länge du är noga med planeringen kan du undvika detta. De tre viktigaste punkterna för att planera festen på ett bra sätt är gästlistan, var festen ska hållas och vilket datum.

Plats för festen

Det finns ett stort utbud med platser i Sverige där du kan välja att ha din fest/event. Självklart kan du även anordna fest utomlands men här fokuserar vi endast på Sverige. För att välja rätt plats måste du först ha en idé om hur stor gästlistan är. Olika platser kan endast hålla ett visst antal personer. Så när du har gästlistan klar kan du börja leta. Sedan gäller det att du bokar lokalen/platsen i god tid, speciellt om du vill ha festen under sommaren eller runt en högtid.

Datum och tid

Att välja rätt datum kan vara rätt svårt, i alla fall om du vill bjuda in många gäster till en fest som hålls endast en vecka senare. Genom att bjuda in till en fest som kommer hållas en månad senare blir det lättare för gäster att hålla det datumet ledigt. Ta en titt i almanackan för att se vilka dagar som ser bäst ut, röda dagar är de flesta lediga men samtidigt kan de ha något annat planerat. Det är något du måste känna av helt enkelt.

När du valt datum måste du välja vilken tid festen ska börja. För barnkalas är det vanligaste att festen börjar mitt på dagen och endast håller på ett par timmar. Det kan variera beroende på barnens ålder. För mer vuxna fester är det vanligare att festen börjar på kvällen och hålls sedan in på natten.

Mordmysterium

Tycker du att ”vanliga” fester är tråkiga? Då kan du planera en riktigt avancerad fest. Ett roligt, och spännande, alternativ är ett mordmysterium. Det kräver en hel del planering men om allting går som det ska kommer alla gäster garanterat att ha en fantastisk tid. Det finns två alternativ du kan välja mellan, det mer avancerade mordmysteriumet och ett lite lättare alternativ.

Det mer avancerade alternativet innebär att alla gäster klär ut sig och ska spela en viss roll. De får information innan festen börjar så att de kan förbereda sig ordentligt. Det finns färdiga mordhistorier som är skrivna för att just genomföras med ett antal personer hemma. Eller så kan du skriva dina egna, tänk dock på att allting måste vara väl genomtänkt och planerat.

Det enklare alternativet passar perfekt om du inte har tid att planera eller om du är osäker på hur dina gäster kommer reagera på temat. Det enkla mordmysteriumet innebär vanligtvis en trevlig middagsbjudning, och en lättare mordgåta som läses upp under kvällens gång. Alla gäster får sedan vara med och lista ut hur mordet skedde, när, vad motivet var, vilket vapen och sist vem mördaren är.

Bok- och filmtema eller tidstema

Ett roligt tema, som kanske främst riktar sig till barn, är att skapa ett film- eller boktema. De vanligaste alternativen är Spiderman, Frozen och Disney-karaktärer. Men om du som vuxen är intresserad av att planera en riktig temafest har du även flera alternativ att välja mellan. Varför inte klassiker som Star Wars eller James Bond? Du kan även välja ett bredare tema, som Hollywood där ni alla klär upp er ordentligt och låtsas ha en riktig Oscar- eller Grammyfest.

Ytterligare ett alternativ är att följa teman från gamla klassiska böcker. Om du och dina vänner är stora fan av Shakespeare, varför inte ett tema efter honom?

Ett intressant och klassiskt festtema är att välja en epok, eller ett visst årtionde. Genom att be alla gäster klä sig efter en viss tid kommer det göra festen ännu mer rolig. Du kan dessutom välja vilket årtionde som helst så länge du har en idé om vilken klädsel som passar. Till exempel om du väljer 20-talet kan du välja ett Gatsby-tema, 60-talet får de flesta att tänka på hippies och önskar du gå ännu länge bak i tiden kan du anordna ett togaparty.

Klädsel för företagsfest

När företag bjuder in dig till fest är klädsel en viktig del att tänka på. Dessa fester, eller event, är många gånger mer seriösa jämfört med de fester dina vänner bjuder på. Att företag bjuder in till fest är dessutom inte särskilt ovanligt, så det kan vara bra att känna till vilken typ av klädsel som är accepterad.

En företagsfest eller event kan ske av olika anledningar. Det kan vara ett sätt att fira en viss milstolpe, eller kanske för att fira midsommar eller fira att julen nästan är här med ett stort julbord. Oavsett anledning är syftet oftast att umgås och ha roligt tillsammans. Men samtidigt kommer du snabbt inse att det är en stor skillnad på att festa med vänner och dina arbetskamrater.

Viktigt att ge ett bra intryck

Eftersom det kan finnas både samarbetspartners och kunder på festen är det viktigt att du gör ett bra intryck. Det gör du självklart genom att uppföra dig professionellt men även genom att klä dig rätt. Trots att du är vän med dina kollegor är det inte samma sak som dina privata vänner.

Det bästa tipset på hur du väljer kläder är att välja plagg som passar för en arbetsdag samtidigt som de är lite finare. Till exempel om du klär dig i blus/skjorta och byxor på vardagarna kan du på festen välja en kjol/kostymbyxor med en mer formell blus/skjorta. Kanske lägga till lite accessoarer.

Hos Metro Mode finns det bra tips på hur du kan klä upp dig utan att bli alldeles för uppklädd.

Dresscode

När du blir inbjuden till en större fest eller firande är det inte ovanligt att du stöter på ordet ”dresscode”. Det är kort förklarat ett sätt för festanordnaren att berätta för sina gäster vilken typ av klädsel de förväntas ha. Man kan säga att det finns fem huvudklädkoder, formell klädsel, smoking, vilket är ett steg nedanför den formella klädkoden och den tredje är mörk kostym/klänning och kjol vilket förklarar sig själv. Den fjärde klädkoden är kavaj och är lite lösare jämfört med de tidigare samtidigt som de fortfarande bör vara något formella. Den sista klädkoden är ”kostym eller ”maskerad” och betyder att alla gäster bör vara utklädda.

Trots att dessa fem är de vanligaste finns det en rad med andra varianter. De kan rikta sig efter ett visst tema, till exempel 60-tals klädsel eller sommarfin. Får du en inbjudan med en sådan dresscode kan du välja rätt fritt vad du ska klä dig i så länge du följer temat. Skulle du känna dig osäker på vilken klädkod som gäller kan du alltid välja en klädsel som går att beskriva både som formell och mer avslappnad. Eller fråga helt enkelt den som anordnar festen om vad som gäller.

Kontakta oss om du har några frågor. Du behöver endast fylla i kontaktformuläret så återkommer vi.

stefantheswopper.se – Planera fester, festteman och merstefantheswopper.se – Planera fester, festteman och mer