Så fixar man en billig fest

Att bjuda till fest kan vara riktigt roligt och minnesvärt och många kanske oroar sig för vad det kan komma att kosta. En fest behöver inte bli så dyr om man använder sig av smarta tips och planerar väl.

Mat och dryck som inte kostar mycket

Om man vill ha mat på festen, kan det vara stor skilja sig rejält i kostnad beroende på vad man köper och vart man handlar. Billiga basråvaror är potatis, ris, grönsaker, kål och bröd. Det finns många bra tips på enkel mat för många gäster som man kan ta tillvara på. Ska man komma billigt undan, kan man faktiskt baka sitt bröd själv eller göra sin egen tårta! Det enda som krävs är lite förberedelser i god tid innan. Bröd kan man frysa in och tina dagen innan och sedan värmer man det när gästerna kommer så får de mötas av en härlig doft av nybakat bröd. Kött som är både gott och billigt, är fläskfilé och kyckling. Även mörad fläskinnerfilé går att hitta billigt på till exempel lågprisvaruhusen Willys eller Lidl. Lättast är om både kycklingen och fläsket tillagas innan och skärs upp kallskuret. Man kan även marinera det kallskurna köttet dagen innan för bästa resultat. Att göra en egen potatissallad är alltid uppskattat och går att tillaga både i fransk variant med vinäger och senap, eller med krämig majonnäs och gräddfil. Ofta är det lyxigt att ställa fram bägge varianterna. Om man vill vara fin inför en fest kanske man ändå kostar på sig att bleka tänderna professionellt och man kan förvänta sig att gästerna märker ett fantastiskt leende och resultat!

Smart och billig dekoration

En fest blir roligare om man har dekorationer och pynt. När man ska duka bordet, kan man

duka billigt men växter och second hand och naturen har mycket att bidra med när man ska dekorera. På många loppisar kan man hitta tallrikar för bara några kronor och hittar man udda par, kan man faktiskt våga variera och blanda! Har man en höstfest, kan man finna vackra höstlöv, grenar och även prylar på second hand som kan passa. En sommarfest innebär massor av blommor men även stenar eller till exempel stora, vackra blad och kvistar. En naturlig bordsdekoration blir både billig, vacker och miljövänlig. Kalas kan bli extra fina med hemmagjorda vägg- och takdekorationer. Då finns det smarta råd hur man gör hemmagjorda vimplar enkelt och billigt! Vimplar kan passa till alla fester i olika färger oavsett säsongsfest eller annan fest. För en komplett fest, kan man skapa egen konfetti av blomblad. Blomblad är mest miljövänligt, men ska man göra konfetti av till exempel rispapper, är det klokt att ha detta inomhus så att man inte skräpar ner i naturen.